Geboorte

Ben je op zoek naar een doula met liefde en aandacht voor jouw innerlijke proces? Willen je partner en jij je in verbinding voorbereiden op een bevalling waarin jullie allebei in jullie kracht staan? Lees vooral verder!

Snel naar:
Doulaservice | Je partner als doula | ‘Eindeloos geduld’ ritueel

Doulaservice

Dichter bij jezelf

Stel je eens voor: jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd als een reis die jou dichterbij jezelf brengt…
Hoe mooi zou het zijn als samen met de baby in je buik óók jouw vertrouwen in jezelf groeit?

De reis naar vertrouwen

Stel dat jij straks met je baby in je armen terugkijkt op een reis waarin:

 • Jij het op jouw eigen manier hebt gedaan
 • Je je verbonden voelde met jezelf, je baby en je lichaam
 • Je liefdevol gesteund wordt en omringd wordt door vertrouwen
 • Je mag zijn wie je bent en mag voelen wat je voelt
 • Je draagt, baart, voedt en zorgt op de manier die bij jou past

En je kunt aan deze tijd terugdenken met een glimlach op je gezicht, doordat:

 • Je al tijdens je zwangerschap het contact met je lijf en je baby hebt versterkt
 • Je de zorgen en angsten die je tegenkwam, steeds de ruimte hebt gegeven, doorvoeld en losgelaten
 • Je jouw eigen pad naar vertrouwen hebt ontdekt en hebt geleerd hoe jij op jouw manier steeds jouw weg hiernaar kunt terugvinden – wat er ook gebeurt.
 • Je steeds meer ‘ja’ bent gaan zeggen tegen wat er in je leeft en met meer mildheid naar jezelf hebt leren kijken en tegen jezelf bent gaan praten.

We bouwen aan vertrouwen en je bereidt je fysiek, emotioneel, mentaal (en spiritueel als dat bij je past) voor op de bevalling.

Alle tijd en aandacht voor jou tijdens je zwangerschap

Als doula help ik je al tijdens je zwangerschap dit vertrouwen in jezelf te gaan vinden.

Als jouw doula ben ik er onvoorwaardelijk voor jou tijdens je gehele reis van zwangerschap, geboorte en kraamtijd. We ontmoeten elkaar tenminste vijf keer (in het basispakket) of negen keer (in het comfort pakket) tijdens je zwangerschap. Ik luister naar je en jij krijgt volop ruimte krijgt om te ontdekken wat je voelt, wil en nodig hebt. We bouwen aan vertrouwen en je bereidt je fysiek, emotioneel, mentaal (en spiritueel als dat bij je past) voor op de bevalling. Ook je partner – als je die hebt – ontmoet ik tenminste twee keer vóór de geboorte. Je kunt er ook voor kiezen om alle sessies met hem/haar samen te doen.

Samen bereiden we ons voor op een liefdevolle geboorte

We bereiden ons samen voor op jouw bevalling. Jij hebt daarin de regie en jij maakt de keuzes. Op het moment dat je je geboorteplan gaat bespreken met je zorgverlener ga ik mee, zodat je zeker weet dat jouw gehele geboorteteam op één lijn zit en harmonieus voor jou kan samenwerken. Liefdevolle verbinding tussen alle aanwezigen tijdens jouw bevalling is voor mij een van de sleutels tot een positieve ervaring en vaak ook tot een soepele geboorte. Als doula maak ik er dus een punt van om niet alleen jou, maar ook je partner, zorgverleners en andere aanwezigen liefdevol te benaderen.

Uitkijken naar de bevalling

Door deze voorbereiding kun je – al had je dit nooit verwacht – misschien zelfs uit gaan kijken naar je bevalling. Omdat je weet hoe je ‘ja’ kan gaan zeggen tegen ieder moment; de mooie én de lastige momenten. Omdat je klaar bent om dit op jouw eigen manier te gaan ervaren. Klaar voor de overgave aan de natuurkracht van jouw lijf. Klaar om om te gaan met onverwachte wendingen. En klaar om jouw baby te gaan ontmoeten.

Ik ben er voor je in de spannende weken vóór de geboorte

Zodra je 37 weken zwanger bent, staat mijn telefoon 24/7 voor jou aan voor het geval je bevalling begint. Je kunt me in deze belangrijke periode ook appen en bellen met al je niet-medische vragen en zorgen. Als je merkt dat het wachten je zwaar valt, kunnen we een extra sessie ‘Oneindig Geduld’ inplannen, waarin je weer tot rust komt en meer ontspannen kunt toeleven naar het grote moment. Ook een ‘Openingsceremonie’ behoort tot de mogelijkheden, waarmee je je afstemt op het openen van je hart en je lijf voor een liefdevolle geboorte van jouw baby.

Het grote moment is daar!

En dan is het zo ver! Je had al wat krampen, maar ze worden steeds intenser en komen dichterbij elkaar. Of misschien start jouw bevalling wel met het breken van je vliezen (in 10% van de gevallen). Hoe het ook loopt, ik kom naar je toe zodra je mij er graag bij wil hebben. En ik blijf bij je tijdens je gehele bevalling; of deze nu 4 uur of 24 uur duurt of hoe lang dan ook. Ook na de geboorte van je baby blijf ik bij jullie, net zolang tot je het gevoel hebt dat het okay is als ik ga.

Wat doet een doula nu eigenlijk tijdens de bevalling?

Tijdens je bevalling ben ik er als doula voor fysieke, emotionele en mentale steun voor jou en je (geboorte)partner. Die steun kan – afgestemd op jouw wensen! – bestaan uit: liefdevol aanwezig zijn, je zien en horen, een fijne sfeer creëren in de bevalkamer, massage, medeleven, begripvolle en steunende woorden, je aanmoedigen, je hand vasthouden, acupressuur, natuurlijke pijnbestrijding (ik beschik o.a. over een bevalbad en een Tens-apparaat), rebozo-massage, het suggereren van houdingen & bewegingen die helpen bij het openen van je bekken. Ik ben er om je innerlijke proces te volgen en je door mentale, emotionele en fysieke blokkades heen te helpen. Ik ben er om je te herinneren aan jouw wensen voor deze bevalling. Als het niet gaat zoals je hoopt, help ik je om ruimte te maken voor de gevoelens die daarbij horen. En als je het zelf even vergeet, herinner ik je aan de kracht, liefde en wijsheid die in je zit. En ja hoor, ik geef ook graag glaasjes water, energierepen en lippenbalsem aan :-). Kortom, ik zorg ervoor dat jij krijgt wat je nodig hebt om jouw belangrijke werk te doen: het baren van jouw baby.

Ik kom bij je om je luisterend oor te zijn voor wat er dieper in je leeft in deze vaak tegelijkertijd prachtige en intense tijd in je leven.

Jouw gevoelens en behoeften in de kraamtijd

In de kraamtijd kom ik twee keer (basispakket) of drie keer (comfortpakket) bij je langs om je luisterend oor te zijn voor wat er dieper in je leeft in deze vaak tegelijkertijd prachtige en intense tijd in je leven. En juist ook als jouw wolk niet roze is maar grijs, of je voelt niet meteen een band met je baby, ben ik er voor jou. Er is ruimte om uitgebreid op verhaal te komen na je bevalling. Om in te checken bij je gevoelens, zorgen en behoeften in de kraamtijd. Overweldigt de hoeveelheid kraambezoek je? Of zou je juist wel wat meer mensen willen zien? Wie en wat geeft jou energie en wat kost energie? Hoe kunnen we een plan maken om dat meer in balans te brengen? Hoe vind je als ouders elkaar als partners weer terug? Hoe verdeel je je aandacht tussen de baby en eventuele oudere kinderen? Hoe ervaar je het geven van borst- of flesvoeding en wat heb je nodig om dit ontspannen en zonder schuldgevoel te kunnen doen? Hoe vind je de tijd en ruimte voor jezelf als je zo voor je baby aan het zorgen bent? Of verlang je simpelweg naar een heerlijke massage? Ook daarvoor ben ik er voor jou!

Terugblikken op jouw reis

Bij onze laatste afspraak blik je terug op de reis die je hebt gemaakt: van toen je net ontdekte dat je zwanger was, van toen je buik begon te groeien tot de laatste weken, de geboorte, je kraamtijd en je/jullie start als ouders van dit kindje…wat heeft de reis je gebracht? Welke kracht, wijsheid en liefde heb je in jezelf ontdekt? Wat heb je geleerd over vertrouwen in jezelf en anderen? Hoe brengt deze rijke oogst je verder in je leven en wat betekent dit voor je toekomstplannen? We nemen afscheid, wetende dat als er later ooit nog een vraag opkomt over deze reis en/of de geboorte, je altijd nog contact met me op mag nemen.

Terugkijken met trots
& dankbaarheid

Hoe je bevalling dan ook is verlopen, dan kun jij met trots en dankbaarheid terugkijken:

 • Trots op hoe jij jouw baby in een zo liefdevol mogelijke sfeer hebt verwelkomd.
 • Trots op hoe je dit op jouw eigen manier hebt gedaan, in contact met jouw lijf en hoe je je gedragen voelde door de steun van mensen die in jou geloven.
 • Dankbaar hoe je steeds in ogen keek die jou écht zagen.
 • Dankbaar hoe je kneep in warme handen die er onvoorwaardelijk voor jou zijn.

Een cadeau aan jezelf…
en aan wie jou lief is!

Dit werkt door in je kraamtijd en je ouderschap: hoe mooi als je steeds met mildheid naar jezelf kunt kijken op de momenten dat je het even niet meer weet. Dat alles er mag zijn. Dat je jezelf kunt zijn en steeds durft te vragen om wat je nodig hebt, zelfs als je even geen idee hebt wat dan precies.

Wat een krachtige basis voor jouw moederschap! Zo’n reis is een cadeau aan jezelf, en aan wie jou lief is. Een geschenk voor de rest van je leven én dat je doorgeeft aan je kind(eren).

Kosten:

€ 1.195 voor het basispakket (5 sessies tijdens je zwangerschap, begeleiding tijdens je gehele bevalling en 2 sessies in de kraamtijd).

€ 1.495 voor het comfort pakket (8 sessies tijdens je zwangerschap + een massage of zwangerschapsritueel naar keuze, begeleiding tijdens je gehele bevalling en 2 sessies in de kraamtijd + een kraammassage of sluitingsceremonie.

 

Maak een afspraak om vrijblijvend kennis te maken

Je partner als doula (privé sessies)

Jullie kunnen dit samen!

Jullie worden ouders! Of dit nu voor de eerste, tweede of … keer is, iedere keer dat er een baby wordt geboren, verandert dit de dynamiek van jullie relatie en gezin. Hoe vind je elkaar en hoe blijf je elkaar vinden in deze tijden van grote verandering?

Verbondenheid en écht contact zijn essentieel voor een gezonde relatie. In deze privécursus staat de liefde tussen jullie dan ook centraal. Dit vormt immers de basis van jullie gezin.  

Durven zeggen wat je voelt en nodig hebt, en hier om leren vragen op een niet-aanvallende manier zijn vaardigheden die je kunt leren. Net als gezonde grenzen stellen en elkaars liefdestaal leren verstaan en spreken. Hier heb je nú wat aan, tijdens de bevalling, in de kraamtijd en voor de rest van jullie leven samen. 

Vanuit deze gevoelsbasis leren jij en je partner juist veel praktische dingen! Zoals:

 

 • Hoe je als partner je zwangere vrouw kunt helpen ontspannen
 • Hoe je haar kunt helpen bij lichamelijke klachten en om beter te slapen
 • Oefeningen om samen te doen als voorbereiding op de bevalling
 • Afstemmen op de behoeften van jouw barende vrouw
 • Houdingen en bewegingen om samen de weeën op te vangen.
 • Bevallingsmassage-technieken
 • Verschillende pershoudingen en hoe jij als (beval)partner bij het persen je vrouw/vriendin kunt helpen bij haar kracht te blijven.
 • Handvatten om jullie eigen bevalbubbel te creëren.
 • Een handige tool om je eigen sfeer en bevalwensen en -grenzen te bewaken.
 • Tips over het zelf opvangen van de baby (als je dat wilt natuurlijk!).
 • Zachte massagetechnieken voor herstel na de bevalling
 • Emotionele steun en elkaar (terug)vinden in de kraamtijd

Persoonlijke begeleiding

Je krijgt persoonlijke begeleiding voor jou en je partner in 5 sessies van een uur. De sessies worden afgestemd op jullie wensen en behoeften. Jullie reis kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

 • Sessie 1. ‘Babyproof je relatie’
 • Sessie 2. ‘Geboortevoorbereiding tijdens de zwangerschap
 • Sessie 3. ‘Je partner als doula’
 • Sessie 4. kraamtijdvoorbereiding
 • Sessie 5. ‘Liefde in tijden van luiers’ (in/na de kraamtijd) 

De uitgebreide en praktische handleiding ‘je partner als doula’ krijg je erbij cadeau. 

Kosten

Kosten: € 495
Extra sessie: € 90

Maak een afspraak om te ontdekken of dit de geboortevoorbereiding is die jullie zoeken.

‘Eindeloos geduld’ ritueel

Kun je niet wáchten tot jouw baby er is?

Begin je ongeduldig te worden terwijl je juist rust wil voor je bevalling? Wordt er gesproken van ‘overtijd’ of ‘gebroken vliezen zonder weeën’?

Wachten duurt lang, lang lang…uit ervaring (ik ben met 42 weken bevallen van mijn dochter) weet ik hoe gek je soms kunt worden van je eigen gedachten: ‘Kan ik het wel?’ ‘Is er soms iets mis met mij of mijn lichaam waardoor het niet begint?’ Dit ritueel is er om terug te komen bij jouw innerlijke rust en kracht.

 • Ontspanning (verbinden van hoofd, hart & lichaam)
 • Meditatie en visualisatie
 • Massage (voet-, rug en drukpuntmassage)
 • Rebozomassage
 • Een goed gesprek over wat er in je leeft

Je vindt jouw weg terug naar vertrouwen. Daardoor wordt het wachten een stuk dragelijker en kun je je weer gaan verheugen op de geboorte van je kind. Want dat moment is dichterbij dan ooit! 

Kosten: € 125 voor een eindeloos geduld ritueel van 1,5 uur aan huis (excl. reiskosten buiten Haarlem).

Contact

Kennismaken en meer informatie?

Dankjewel lieve Monique voor een zeer positieve ervaring van onze zwangerschap, bevalling en kraamtijd: we hadden het niet zonder je willen meemaken! Alles liep zoals gepland. Wat een droombevalling!

Charissa en Theo, Fiene en Oskar

Je hebt zoveel kennis en communiceert zo liefdevol, duidelijk en vooral met oprechte aandacht. Na elke sessie voelde ik me zo energiek en had ik veel vertrouwen in de bevalling. Je voelde voor mij tijdens het gehele proces (zwanger-bevallen-kraamtijd) aan als een vriendin, doula en relatietherapeut in-één en ik gun iedere zwangere vrouw een doula zoals jij!

Michelle

Het bezoek en de steun van Monique in de kraamweek heb ik als onmisbaar ervaren en heeft me enorm geholpen om opnieuw te bepalen wat belangrijk voor me was en wat ik nodig had. Mede hierdoor kon ik sneller herstellen en betere keuzes voor mijzelf maken.

Nina & Rogier

Monique was voor ons allebei een steunpilaar, een rots in de branding, die bij alles wat er gebeurde onze keuzevrijheid voorop bleef stellen. We zijn heel blij en dankbaar met de steun van Monique bij deze mijlpaal in ons leven.

Meike, Joost en Puk

Our babies were born through a planned C-section. Monique helped us to go through all of these changes, accept them and make the birth of our babies a beautiful experience. Now I can say that this hour in the operating room was the most beautiful hour of my life. Monique had a big part in it.

Karina & Meiyer

Pin It on Pinterest