Kraamtijd & moederschap

Verlang je naar een zachte landing in het kraambed?

In deze bijzondere en kwetsbare periode is het zo belangrijk dat je écht wordt gezien: als moeder, als vrouw, als mens. Lees hieronder hoe ik er juist ook na de geboorte voor je kan zijn, met liefdevolle aandacht voor je lijf, je gevoelens en de veranderingen in je leven.

Snel naar:
Kraammassage | Kraamrituelen | 1daagse Vrouwenkracht cirkels | Maanmoeders

Kraamcoaching

Als er voor jou wordt gezorgd, kan jij beter voor je baby zorgen

Je hebt zojuist een van de allergrootste levensgebeurtenissen meegemaakt: de geboorte van je kind! Fysiek, emotioneel, mentaal en hormonaal vinden er zelden zúlke grote veranderingen bij je plaats als in de kraamtijd. In deze bijzondere en kwetsbare periode in je leven is het ontzettend belangrijk dat je echt wordt gezien en gehoord. Als er voor jou wordt gezorgd, kan jij beter voor je baby zorgen.

In de kraamtijd kom ik aan huis voor kraamcoaching: ik luister naar je verhaal, zorg voor een veilige sfeer waarin je de ruimte voelt om je gevoelens te uiten en je emoties de vrije loop te laten. We kijken naar jouw behoeften, verlangens, wat je nodig hebt en van wie. Wat geeft jou energie en wat kost energie? Samen maken we een plan om dat weer meer in balans te brengen en om jezelf weer terug te vinden.

Hiervoor put ik uit mijn 10 jaar ervaring als coach. Vanuit mijn doula-opleiding en eigen ervaringen als moeder en met mijn cliënten, kan ik je desgewenst ook praktische adviezen geven. 

Onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod kunnen komen bij kraamcoaching:

 • Rust vinden in de kraamtijd (de adrenaline laten zakken)
 • Op verhaal komen na je bevalling
 • Ups en downs in je gevoelens
 • Angsten & zorgen om de baby
 • Je grenzen bewaken en durven vragen om wat je nodig hebt
 • Spanningen in je relaties met je partner en/of familie
 • Het in kaart brengen en versterken van jouw support netwerk
 • Gevoelens van onzekerheid, schaamte, tekortschieten of falen als moeder
 • Schuldgevoelens ten opzichte van je oudere kinderen
 • Omgaan met slaapgebrek en het huilen van je baby
 • Gevoelens rond de (borst)voeding (let op: schakel op tijd een lactatiekundige in!)
 • Bonden met je baby en de praktische toepassing van huid-op-huid contact

Staat jouw onderwerp er niet bij? Neem gerust contact op, dan kijken we samen of jouw vraag aansluit bij wat ik te bieden heb.

Kosten:

 Touch Base (3 sessies)
€ 297 (€ 99 per sessie van 1 uur)

Map to Trust (5 sessies)
€ 475 (€ 95 per sessie van 1 uur)

Your Motherhood journey (7 sessies)
€ 630 (€ 90 per sessie van 1 uur)

Kraammassage

Kom tot jezelf met een heerlijke kraammassage

Hoe je bevalling ook is verlopen, jouw lijf heeft een topprestatie geleverd! Een welverdiende massage in je kraamtijd is dan ook eerder noodzaak dan luxe. Bovendien gaat nu al je aandacht naar het zorgen voor je kleintje en hoe fijn is het dan als er ook weer even iemand voor jou zorgt.​

Deze kraammassage helpt je om weer tot jezelf te komen. De adrenaline van de bevalling af te voeren, de zorgen die het ouderschap met zich mee kan brengen te verzachten. Om vanuit die ontspannen staat van zijn naar je baby te kunnen kijken en genieten.

De combinatie van Zweedse & Ayurvedische technieken, shiatsu en reiki helpen je om je lijf weer als één geheel te voelen, en weer helemaal van jou.

Kosten

€ 125 voor een massageritueel aan huis van 1,5 uur (exclusief reiskosten buiten Haarlem)

Kraamrituelen:
sluitingsritueel & baby welkomceremonie

Sluitingsritueel

Wil jij na je bevalling en kraamtijd:

 • Deze enorme verandering in je leven eren?
 • Erbij stilstaan dat jij (opnieuw) moeder bent geworden?
 • De overgang naar het leven in de buitenwereld bewust maken?
 • Jezelf weer terugvinden?

Het sluitingsritueel komt in veel culturen voor. Zelf mocht ik leren van de prachtige traditie van Mexicaanse vroedvrouw Angelina Martinez Miranda. Dankbaar ben ik voor haar toestemming om dit wonderschone ritueel door te mogen geven. Het sluitingsritueel geeft jou de ruimte om stil te staan bij dit belangrijke moment in je leven. We vieren dat jij (op)nieuw moeder bent geworden en je wordt even helemaal in de watten gelegd. Jij die zo aan het zorgen bent voor je baby, er wordt weer even voor jou gezorgd. Hierdoor kom je weer helemaal terug bij jezelf en voel je je geborgen.

 

In dit ritueel:

 • Liefdevolle aandacht en zachtheid
 • Massage
 • Delen van je zwangerschaps-, geboorte- en kraamverhaal
 • Ritueel van het sluiten van het lichaam met rebozo’s (traditionele Mexicaanse doeken)
=

Rond 6 weken na je bevalling (maar later kan ook, tot zelfs jaren!)

=

Je partner/moeder/zus/beste vriendin doet mee aan de ceremonie

=

Zorg dat je partner of iemand anders bij de baby kan zijn

=

Ook mooi om te doen:
vóór je weer aan het werk gaat

Kosten:

Sluitingsritueel op maat van 2 uur:
€ 275 (excl. reiskosten buiten Haarlem)

Sluitingsritueel van 4 uur met 2 doula’s:
€ 495

Contact

Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Verwelkom je baby! Met een…
Baby welkom ceremonie

 • Wil je op een heel eigen manier bij dit nieuwe leven stilstaan?
 • Geen uitputtend kraamfeest of eindeloos bezoek maar echt contact?
 • De mensen die jou het meest dierbaar zijn op een bijzondere manier laten kennismaken met de baby en hem/haar wensen laten meegeven?

In deze ceremonie:

 • Een voorbereidend telefonisch gesprek over jullie wensen
 • Een ritueel op maat dat helemaal bij jullie past
 • Niet alleen aandacht voor de baby, maar juist ook voor jullie transitie als ouders
 • Een kalme, ongedwongen en liefdevolle sfeer
 • Viering met een kleine groep vrienden en familie

Als het niet bij jullie past om je baby traditioneel te laten dopen, maar je wel graag op een bijzondere manier jullie baby wil verwelkomen, dan is dit echt iets voor jullie. Op basis van jullie wensen ontwerp ik een ceremonie die écht bij jullie past.

=

Voorbereidend gesprek
(telefonisch)

=

1 uur durende ceremonie speciaal voor jullie op maat gemaakt – bij jullie thuis of op een locatie naar keuze

=

Ook leuk om te vragen/geven
als bijzonder en duurzaam kraamcadeau

Kosten:

Baby welkom ceremonie op maat 
€ 375 (excl. reiskosten buiten Haarlem)

1daagse Vrouwenkracht cirkels

Heilig Bloed
Heilig Vuur
Heilig Hart

Ben je toe aan tijd voor jezelf? Verlang je ernaar om uit te rusten, te zakken in je bekken en thuis te komen in je vrouwenkracht?

Deze lente organiseer ik een drieluik van 1daagse Vrouwenkracht cirkels. Drie dagen om vol zelfliefde thuis te komen bij jouw diepe, innerlijke, vrouwelijke wijsheid. Je kunt een losse dag boeken; als je jezelf het hele drieluik gunt, krijg je korting.

Wat is een Vrouwenkrachtcirkel?

Stel je voor: je komt binnen – vermoeid en gaar en gewoon lekker in je joggingbroek of juist opgetogen en in je mooiste jurk – in een ruimte met allemaal kaarsjes, bloemen en in het midden een prachtig rond altaar. Het ruikt er heerlijk en er staat een lekker muziekje op. Andere vrouwen verwelkomen je met open armen en een liefdevolle lach. Je voelt je meteen welkom en er valt een last van je af. Hier hoef je je niet groot te houden, of kleiner te maken. Hier mag je zijn wie je bent. Je hoort de drum en je weet: hier ben ik thuis.

De rest van de dag baad jij in dit heerlijke gevoel. Je zakt steeds dieper in je lijf, je bekken en ontspant in zachtheid. We duiken in een thema waarvan je al een tijdje dacht: ‘hier wil ik nog eens iets mee’. Het is een thema waar veel vrouwen mee worstelen, waar een taboe op rust. En juist in het doorbreken van het taboe, door jouw ervaringen te delen en je te herkennen in de van anderen, herover jij je innerlijke stem en je vrouwenkracht. Je komt heel dichtbij je innerlijke kompas, waar jij je echte ‘ja’ en ‘nee’ kunt voelen. Je voelt je verbonden, met jezelf, je lijf, andere vrouwen en een oeroude wijsheid die zoveel grootser is. Dat is de vrouwenkracht in jou, die erop wacht om door jou wakker te worden gekust. 

De kaarsen worden uitgeblazen, je sluit af met een opgelucht en opgeladen gevoel: het gevoel dat je lééft. En je gaat naar huis met diepe inzichten én praktische handvatten om ook in je drukke leven je steeds opnieuw te verbinden met de vrouwenkracht in jezelf.

Ben jij toe aan tijd & ruimte voor jezelf?
Wil jij je vrouwenkracht te omarmen?
Ben je klaar met wachten op toestemming?

  

1daagse Vrouwenkracht cirkel 1.
Heilig Bloed: 16 september 2023

Menstruatie – rode vloek of heilig bloed?
De boodschappen die je als vrouw meestal meekrijgt over je menstruatie is dat het vies is, dat anderen er vooral niks van mogen merken en dat het te schaamtevol is om erover te praten. Lang, lang geleden werd menstruatie juist als iets heiligs gezien: het wonder van de vrouw om het leven door te kunnen geven. In de veilige sfeer van een vrouwencirkel doorbreken we het taboe op menstruatie. We delen onze échte ervaringen. Je ontdekt hoe je de wijsheid die in jouw bloed verborgen is, kunt horen. Je leert zachte & krachtige rituelen vol zelfliefde en creativiteit. En hoe je die als moeder in je drukke dagelijks leven kunt inpassen. Zo kun jij een diepe shift maken en je maandelijkse bloeding transformeren van een bron van ongemak tot een bron van wijsheid. Voor jezelf en de volgende generatie.

1daagse Vrouwenkracht cirkel 2
Heilig Vuur: 1 oktober 2023

Woede – van taboe naar kracht
Woede heeft een slechte reputatie. En moeders die boos worden, dat is al helemaal een taboe. Straks word je nog gezien als een slechte moeder! Door dit vuur te verbergen of onderdrukken, verliezen we ook de kracht ervan: passie, levenslust, energie en gezonde grenzen. In mijn coachingspraktijk zie ik steeds vaker dat achter ‘die eeuwige moeheid’ van moeders niet-geuite woede schuilgaat. In de veilige setting van de cirkel leer je hoe je op een gezonde en constructieve manier kunt werken met de energie van woede. We werken met lichaamsgerichte oefeningen, dans, expressie, deelrondes, rituelen & creativiteit. Er is ruimte voor ontlading, maar we gaan zeker niet de hele dag schreeuwen. We werken op een manier die kalmerend en versterkend is voor het zenuwstelsel. Je ontdekt hoe je jouw woede kunt transformeren tot kracht. Zodat er in jou een heilig vuur kan branden waar anderen zich aan kunnen warmen.

1daagse Vrouwenkracht cirkel 3
Heilig Hart: 21 oktober 2023

Liefde – in tijden van luiers (en daarna)
In het leven met (jonge) kinderen is het elkaar blijven vinden als partners een enorme uitdaging. Het is druk en veel, kleine irritaties stapelen zich op en voor je het weet raak je elkaar ergens tussen de luiers en de vuile was kwijt. Een dag voorbij het romantische sprookje, vol relativerende echtheid en eerlijkheid. Maar daar laten we het niet bij. Want op deze dag ga je ook ontdekken hoe je – met energiewerk, kleine rituelen en gedurfde communicatie – jezelf en de ander echt kunt blijven zien. Hoe je door juist meer ruimte te geven aan jezelf, er ruimte ontstaat om de ander zichzelf te laten zijn. Ten diepste gaat deze dag over de liefde naar jezelf.

Wanneer & waar?

HEILIG BLOED: zondag 22 april 2023 van 10.00 – 17.00u
HEILIG VUUR: zaterdag 13 mei 2023 van 10.00 – 17.00u
HEILIG HART: zaterdag 3 juni 2023 van 10.00 – 17.00u

Alle drie de 1daagse Vrouwenkracht cirkels vinden plaats in
‘Her Space’ in Amsterdam.

Kosten

Je kunt je inschrijven voor een losse dag, of voor de hele reeks.
Als je deelneemt aan de hele reeks krijg je korting. En inspiratie tussen de dagen door in het verbinden van de drie thema’s en het verankeren van jouw inzichten.

Prijzen zijn voor de geheel verzorgde dag in ceremoniële setting.
Inclusief voedzame lunch, thee en lekkers. En ondersteuning bij de integratie na afloop, zodat je het ook echt thuis kunt toepassen.
Dit alles voor de prijs van een nachtje in een AirBnB…en ik beloof je dat je hier veel meer uit haalt waar je veel langer iets aan hebt! Sterker nog: als dat niet zo is, krijg je je geld terug. Kan je alsnog naar die Air BnB. 

Normale prijs: € 149 euro per 1daagse cirkel
of € 399 euro voor de gehele reeks
Korting voor bestaande klanten: € 125 euro per 1daagse cirkel
of € 350 euro voor de gehele reeks

Prijzen zijn inclusief thee, lekkers, lunch en 3 maanden online support na afloop, zodat je het geleerde echt kunt integreren in je dagelijks leven.

 

Heilig Bloed

Dit is voor jou wanneer je…

…je relatie met je maandelijkse cyclus wil veranderen
last hebt van PMS, PCOS of andere menstruele klachten
…een meer liefdevolle relatie met je lichaam wilt

Wat zou jou dit kunnen gaan brengen?

 • Dieper contact met de wijsheid van je lichaam
 • (Her)waardering van je lichaam en je vrouw-zijn
 • Een nieuwe kijk op menstruele klachten
 • Kleine rituelen die je gemakkelijk kunt integreren in je dagelijks leven als moeder
 • Je leert hoe je jouw gezin hierin kunt meenemen en hoe je deze andere manier van kijken naar de vrouwelijke cyclus kunt doorgeven aan je kinderen

 

Heilig Vuur

Dit is voor jou wanneer je…

…worstelt met woede: naar jezelf, je kinderen, je partner, de wereld.
…juist nooit boos bent en je afvraagt waarom
…uitgeblust bent en nieuwsgierig naar het vuur in jezelf

Wat zou jou dit kunnen gaan brengen?

 • Je haalt het taboe van je woede af zodat je er een nieuwe relatie mee aan kunt gaan
 • Je leert werken met de energie van woede
 • Je eerste stappen in het worden van een ‘innerlijk vuurhoedster’: je leert het vuur in jezelf te hoeden zonder het te onderdrukken
 • Lichaams- en ademwerk om thuis toe te passen (noem het je vuuryoga-practice).
 • Een bak aan energie: je voelt weer dat je leeft!

 

Heilig Hart

Dit is voor jou wanneer je…

…verlangt naar meer verbinding met je partner
…het gevoel hebt dat je je partner ergens tussen de luiers en de vuile was bent kwijtgeraakt
…jouw eigen ruimte in jullie gezin zoekt


Wat zou jou dit kunnen gaan brengen?

 • Meer verbinding met jezelf!
 • Kleine, alledaagse rituelen om de verbinding met je partner te herstellen & onderhouden (en die je óók kunt doen als je partner daar geen zin in heeft!).
 • Minder hoeven zeuren en meer krijgen wat je nodig hebt (echt waar).
 • Meer ruimte voor jou én de ander door te leren communiceren vanuit behoeften.
 • Opnieuw verliefd worden op je partner.

Maanmoeders (vrouwencirkels)

Volle Maancirkel
voor Moeders

Iedere maand een moment voor jezelf. Om samen met gelijkgestemde moeders de mooie en moeilijke momenten te delen. Waar we elkaars keuzes respecteren en steun geven zonder oordeel. Om herkenning en inspiratie te vinden, om je te ontspannen en weer op te laden.

Maanmoeders is een avond rond de volle maan, voor body, mind en spirit: met maan- en selfcare rituelen, massage, beweging, meditatie en creativiteit. De Volle Maan nodigt in ‘t bijzonder uit tot dankbaarheid, vergeving en overgave. De maan kan als gids fungeren om beter af te stemmen op je intuïtie, de natuur, je eigen energie en die van anderen. Maanrituelen en -meditaties helpen je om contact te maken met je innerlijke, vrouwelijk wijsheid en kracht.

Er is ruimte om te lachen, dansen, huilen, helen, of wat er op dat moment maar nodig is. Zodat je weer dieper door kunt ademen, tot rust kunt komen in het besef wat jou jou maakt. Om te eren wat jij nodig hebt: in je moederschap, je werk, je passies, je relaties. Wetende dat er vrouwen om jou heen staan, die het jou gunnen en je aanmoedigen.

Kosten

€ 32,50 per cirkel (je kunt je alleen opgeven voor de hele reeks)
of € 390 bij betaling vooraf voor het gehele jaar 2022 (13 cirkels)

NB: Dit is een besloten cirkel. Mogelijk komen er in 2024 plekken vrij.
Laat weten dat je interesse hebt door me een mailtje te sturen, dan zet ik je op de wachtlijst. Plaatsing na wederzijds kennismakingsgesprek.

Donkere maancirkel Transformatiejaar 

De inschrijving voor 2023 is gesloten. 
Wil je meedoen in 2024?
Geef je dan op voor de wachtlijst!

Uitnodiging: een reis diep naar binnen
Een reis diep naar binnen – in de energie van de Donkere Maan.
Om licht te laten schijnen op donkere (onderbelichte) stukken in jezelf. Om verloren zielsdelen te heroveren. Om geboorte te geven aan een ruimer, vrijer, imperfecter, meer ontspannen zelf.

Licht laten schijnen in de donkere delen in onszelf

We leven in een wereld waar zoveel meer waardering is voor het licht dan voor het donker. Voor wat als ‘positief’ wordt gelabeld versus wat als ‘negatief’ wordt gelabeld. Voor wat zichtbaar is versus wat onzichtbaar is. Voor wat als ‘(aan)gepast’ wordt gezien versus wat rauw, echt, wild of ongepolijst is.

Kanten van ons die niet met liefde werden omarmd (door onze ouders, vrienden of de maatschappij als geheel), hebben we daardoor naar de schaduw verbannen. Dit zijn geen ‘slechte’ delen van ons, maar ‘slechts onderbelicht’. 

Als delen lang in de schaduw zijn, kunnen ze wel verwrongen raken. En op de minst gewenste momenten naar boven komen. En onszelf of anderen pijn doen.

Het gouden licht van transformatie
In deze cirkel gaan we in een veilige bedding deze delen van onszelf aankijken, bevrijden en omarmen. We gaan elkaar onvoorwaardelijk steunen om alle delen van onszelf in beheer te nemen. Om te helen wat geheeld mag worden om jouw volle potentieel te mogen leven.

Ook talenten of kwaliteiten kunnen in de schaduw terechtkomen. Datgene wat we in onszelf onderdrukken houdt ons kleiner dan we kunnen zijn. De gevoelens die daarbij loskomen, zijn gidsen op ons pad. 

We kunnen onze woede transformeren tot kracht.
Onze angst tot voelen dat je leeft. 
Pijn tot plezier.
Twijfel tot wijsheid.
Rouw tot liefde.

Wat kan dit je gaan brengen?

 • Thuiskomen bij je diepste zelf
 • Het omarmen en liefhebben van álle delen van jezelf
 • Je wordt een meesteres in je persoonlijke transformatieproces
 • Je diepste wijsheid horen en gaan belichamen
 • Je diepere ‘ja’ en ‘nee’ steeds beter leren horen en naar durven luisteren & handelen
 • Je innerlijke kompas versterken
 • Je zielsmissie herinneren en die gaan leven in de buitenwereld
 • Het voelen van een diepere ‘love rooted in truth’
 • Voelen dat je leeft en meer compassie voor jezelf en anderen
 • Radicale eerlijkheid; naar jezelf en anderen
 • Opluchting in het besef dat je werkelijk niet de enige bent
 • Je werkelijke ruimte innemen

Voel je je geroepen om je aan te sluiten?
Word 2024 voor jou het jaar waarin je ruimte geeft aan alle delen van jezelf? Juist die je soms het liefst verstopt? 

Stuur een mail naar monique@praktijkeja.nl en we plannen een kennismaking in.

Kosten

€ 1250 euro voor het gehele transformatiejaar, inclusief: 

* 10x Donkere Maancirkel (live avonden)
* Ceremoniële openingsdag (live)
* Zomerdag (zweethut óf vision quest)
* Eindceremonie (live)
* Ondersteuning van jouw proces tussen de cirkels door
* Liefdevol begrensde community met reach out mogelijkheid

NB: Dit is een besloten cirkel. Op dit moment zijn er geen plekken vrij. Geef je op voor transformatiejaar 2024 door een mailtje te sturen. Plaatsing na wederzijds kennismakingsgesprek.

Dankjewel lieve Monique voor een zeer positieve ervaring van onze zwangerschap, bevalling en kraamtijd: we hadden het niet zonder je willen meemaken! Alles liep zoals gepland. Wat een droombevalling!

Charissa en Theo, Fiene en Oskar

Je hebt zoveel kennis en communiceert zo liefdevol, duidelijk en vooral met oprechte aandacht. Na elke sessie voelde ik me zo energiek en had ik veel vertrouwen in de bevalling. Je voelde voor mij tijdens het gehele proces (zwanger-bevallen-kraamtijd) aan als een vriendin, doula en relatietherapeut in-één en ik gun iedere zwangere vrouw een doula zoals jij!

Michelle

Het bezoek en de steun van Monique in de kraamweek heb ik als onmisbaar ervaren en heeft me enorm geholpen om opnieuw te bepalen wat belangrijk voor me was en wat ik nodig had. Mede hierdoor kon ik sneller herstellen en betere keuzes voor mijzelf maken.

Nina & Rogier

Monique was voor ons allebei een steunpilaar, een rots in de branding, die bij alles wat er gebeurde onze keuzevrijheid voorop bleef stellen. We zijn heel blij en dankbaar met de steun van Monique bij deze mijlpaal in ons leven.

Meike, Joost en Puk

Our babies were born through a planned C-section. Monique helped us to go through all of these changes, accept them and make the birth of our babies a beautiful experience. Now I can say that this hour in the operating room was the most beautiful hour of my life. Monique had a big part in it.

Karina & Meiyer

Pin It on Pinterest